Hırka Köyü

Şiir'lerle Hırka:

Hırka:
Hırka, Kayseri Kocasinan Belediyesi sınırları icerisindedir. Erkilet'e bagli olan Hırka köyünün önünden Kızılırmak gecer. Yamula barajının yapılması ile Hırka Köyünün sulu tarım alanı sular altında kaldı. Eski Hırka köyünde şuan parmakla gösterilecek kadar az insan yaşıyor. Yeni Hırka köyü Bogazlıyan (Yozgat) yolu üzerine planlı proceli inşa edildi. Hırka köyü Baraj manzaralı, yeni caga ayak uydurmuş dinamik, modern saglık turizimine uygun, Kayserinin kirli havasına bıkmış, uzaklarda gurbetde yaşayan evlatlarına yeni imkanları ile kucak acıyor!

Kayseri'nin kuzeyinde olan Hırka, Kayseri şehir merkezine 35 km uzaklıktadır. Yamula barajı yapımı ile Hırka köyünün Kayseriye baglantısı Bogazlıyan üzerinden yapılmak zorundadır ve buda Kayseriye kara yolu ile ulaşmak cok uzamıştır. Hırka aynı zamanda Yozgat iline sınırdır.

T.C. Hırka (Mahallesi) Köyü Muhtarlıgı:
Muhtar:  Metin Turan     Tel.: 0090 / 537 / 298 30 72

Komşu köyler:
Dogusunda Kuşcu köyü. Güneyinde Cevril köyü ile Taşyan köyü. Batısında Yozgat iline sınır dır. Kuzeyde Acıllı köyü

Nüfus:
Eskiden 350 hane (yaklaşık 1700 kişi) olan Hırka köyünde, şimdi ise 601 kişi yaşamaktadır.
Nedeni: 1970'de yapılan planlamalara göre, Hırka köyünün büyük bir bölümü yapılacak olan Yamula barajının altında kalması. Bu nedenle köye yatırım yapılmıyor (Köy muhtarlıgına T. C. Bakanlıgı tarafından Köye yatırım yapmayın diye teblikat gönderilmiştir), Kayseri ilmerkesine göc ediliyor. Coktan zapılıb bitmesi gereken Yamula Barajı nihayet 2004 senesinin sonunda Baraja su tuttulması bekleniyor. Baraj üzerine hazırladıgımız özel sayfamızda, baraj üyerine detaylı bilgiler ala bilirsiniz.

Dogal Yapı:
Hırkanın kuzeyini Kurşunlu dağı ( 1786 m ) kaplar. Kızılırmag'a dökülen Salmanlı çayının kaynagı, köyün salmanlı mevkisindedir.

Tarih:
Anadolunun cok kültürlü ve tarihsel oldugu gibi, Hırka da cok eski zamanlara uzanan bir yerleşim yeridir. Kızılırmagın üzerinde olması ve köyün dogal etkinliklere karşı iyi bir korunma yerin de olması, bu köyün cok eski bir yerleşim yeri olmasıinı gösterir.

Tarihi yerler:
Selcuklular zamaninda Kizilirmak üzerine yapılan tarihi Çokgöz köprüsü.

Ekonomi:
Köyde tarım ile hayvancılıik ( Koyun, Keci, İnek ...) yapılır. Köyün büyük bir kısmınıin Salmanlı cayın dan sulanması üzerine verimli tarlaları vardır. Eskiden Salmanlı cayının üzerinde su degirmenleri ile un ügüdülürmüş. Tarım ürünleri cogunlukla Bugday , Nohut, Mercimek, Şekerpancarı, Kıska (sovanın kücügü), Sarımsak, Biber, Patates, Tomates, ... üretilir. Ayrıca Kızılırmak üzerinde üzüm bagları vardıir. Hayvancılık Kurşunlu dagının yaylasında yapılır.